Το χωριό

Σε απόσταση 33 χλμ. από την Κοζάνη και 12 χλμ. από την Αιανή βρίσκεται το Δ/Δ Χρωμίου. Το όνομά του το οφείλει στα μεταλλεύματα χρωμίτη τα οποία υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες στο υπέδαφος της περιοχής. Το χωριό βρίσκεται σε  υψόμετρο 640 μέτρων και η απογραφή του 1991 μέτρησε 277 κατοίκους. Έκταση: 46 τ.χ. Καλλιεργήσιμη γη: 2 τ.χ. Ορεινή περιοχή.

Η θέση στην οποία είναι κτισμένο συμπίπτει με τη ζώνη σύγκρουσης των γεωτεκτονικών πλακών της Ευρώπης και της Αφρικής πριν 180 περίπου εκατομμύρια χρόνια. Το οφειολιθικό σύμπλεγμα του Βούρινου (Μπούρινου) είναι παγκοσμίως γνωστό για τη γεωλογική του μοναδικότητα και σημασία. Ο πρώτος γεωλόγος που μελέτησε τον Βούρινο το 1937 ήταν ο Γάλλος καθηγητής Jan Brunn . Τάφοι με αγγεία προιστορικών χρόνων βρέθηκαν κατα καιρούς στις θέσεις “Παλαιόχωρα”, “Σάκωνα” και “Τσαρίδα”. Η κυριότερη ασχολία των κατοίκων παραμένει η κτηνοτροφία. Τα χιλιάδες γιδοπρόβατα βόσκουν στον εκτεταμένο ορεινό βοσκόποτοπο. Εκλεκτά είναι τα παραγόμενα προϊόντα όπως τυρί και κεφαλοτύρι αλλά και τα αρωματικά φυτά. Από τους νεότερους και ιστορικά μεγάλης σημασίας επισκέψιμους χώρους είναι το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, κτισμένο στο όρος Βούρινος όπου ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει την ιστορία του Μακεδονικού Αγώνα, τα εκθέματα της αντίστοιχης περιόδου και στοιχεία που αφορούν τους αγωνιστές της επανάστασης του 1878.

Αξιοθέατα

Το Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, η κοιλάδα του Μεσιανού Νερού, η διαδρομή με αξιόλογες εναλλαγές του ρέματος που εκβάλει στην τεχνητή λίμνη του Ιλαρίωνα, όπου δημιουργείται γραφικότατος ορμίσκος, η διαδρομή από τον οικισμό ως το Μεσιανό Νερό παράλληλα με το ρέμα, η ανάβαση στην κορυφή του Βούρινου με πανοραμική θέα προς Όλυμπο, Πίνσο, Βέρμιο, Λίμνη της Καστοριάς, η ανάβαση στη Ντούμα Ράχη με θέα μεγάλου μέρους της λίμνης, οι 3 εξωτερικές βρύσες με παραδοσιακή μορφή, οι στοές εξόρυξης Χρωμίτη, το σημασμένο μονοπάτι με στοιχεία κάθε 100 μέτρα, γεωγραφικού μήκους και πλάτους και υψομέτρου ( από οικισμό ως Μεσιανό Νερό).

Εκκλησία

Ενοριακός Ναός των Αγίων Ταξιαρχών. Κτίσθηκε μετά το σεισμό του 1995, αλλά με το τέμπλο του παλαιού Ναού (χειροποίητο). Υπάρχουν ακόμη 3 ναοί εκτός οικισμού. Του Αγίου Νικολάου στον Βούρινο, του Αγίου Αθανασίου στην ομώνυμη θέση και του Αγίου Δημητρίου στα κοιμητήρια.

 

Σχολείο

Σταμάτησε να λειτουργεί από το 1995. Έκτοτε, οι μαθητές φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο Αιανής.